Bijvangst met een doel

Bij Phans gebruiken we bijvangst, zoals steenbolk, op een verantwoorde manier als basis voor onze vissaus.

Bijvangst zijn vissen die onbedoeld gevangen worden bij het vissen op andere soorten. Door bijvangst te benutten, verminderen we voedselverspilling, we verkleinen de ecologische impact en dragen we bij aan een circulaire economie. Onze vissaus is geïnspireerd door de Vietnamese traditie, waarbij niets van de vis verloren gaat. Als eindresultaat hebben we een duurzaam en hoogwaardig product met een heerlijke smaak.
Phans ondersteunt hierdoor ook kleine visserijen en ondernemingen met onze missie. 

Lokaal gekweekt zeewier

Wist je dat onze plantaardige vissaus wordt gemaakt van lokaal gekweekt zeewier uit de Oosterschelde?

Voor onze plantaardige vissaus gebruiken we Royal Kombu en Wakame. Beide zeewieren kunnen binnen enkele maanden uitgroeien van een klein stekje tot een grote kelp van wel enkele meters lang. Het kweken van zeewier is niet alleen snel en efficiënt, maar ook duurzaam: het heeft geen zoet water, kunstmest of landbouwgrond nodig.
Door de ziltige, rijke smaken van onze zeewieren is het de perfecte vervanger voor vis in onze sauzen. Het voegt niet alleen diepte en complexiteit toe aan de smaak, maar draagt ook bij aan een duurzamer product dat de ecologische voetafdruk van traditionele vissauzen verlaagt.

Het maakproces van vissaus

Vissaus wordt al duizenden jaren gemaakt met slechts twee ingrediënten: vis en zout. Deze eeuwenoude delicatesse bestaat uit een fermentatieproces, vergelijkbaar met het rijpen van kaas of wijn, dit zorgt voor een diepe, complexe smaak.
De vissaus van Phans wordt op traditionele Vietnamese wijze gemaakt, met vis uit onze Noordzee. De vis wordt gevangen door vissers en komt vers aan in onze fabriek in Urk. De vis wordt gemalen en gemengd met minimaal 20% zeezout, waarna het mengsel drie dagen de tijd krijgt om in te trekken. Vervolgens wordt de vismassa geperst en start het fermentatieproces. In de eerste vier maanden wordt de vissaus onder gecontroleerde temperatuur gefermenteerd, waarna de saus nog acht maanden verder rijpt.
Na een jaar rijpen bereikt Phans zijn volle potentieel: licht zoet, zilt en vol met smaak. Dậm đà, oftewel perfect in balans. De vissaus wordt gefilterd en gebotteld zonder pasteurisatie, zodat de pure smaak behouden blijft.

Het resultaat? Een authentieke Vietnamese vissaus van Nederlandse bodem met karakter, die elk gerecht diepgang en dậm đà geeft. 
Naar onze producten